Tarinoita ja analysointeja lapsiperheen elämästä: moralistien moralisointia, mielensä pahoittamista mielensäpahoittajista ja valittamista valittamisesta.

21. helmikuuta 2012

Vanhemmuuden korttipeli (osa 1)

Tämän kirjoituksen tavoitteena on aloittaa sarja, jota täydennän sitten vähitellen. Haluan nimittäin jakaa huomioni eräästä mielenkiintoisesta pelistä, joka on monelle hyvinkin tuttu. Sen nimi on Vanhemmuuden korttipeli ja sitä pelataan leikkipuistoissa, muskareissa, kerhoissa ja etenkin netin keskustelupalstoilla. Peliä ei pelata aina julkisesti vaan joskus se voi toimia pienemmän piirin jälkipelinä edellä mainittujen tilanteiden jälkeen. Tällöin peli on itse asiassa herkullisimmillaan, koska kortteja voidaan jakaa pelinappulan poissa ollessa. Korttipelin tavoitteena on itsensä korottaminen muiden kustannuksella. Pelaaja pyrkii tekemään itsestään asiantuntijan ja pelinappulasta amatöörin. Tavallisimmat syyt pelin pelaamiselle ovat oman syyllisyyden tai huonon itsetunnon peittely, omien valintojen tekeminen hyväksyttävämmiksi tai muuten vain yleinen oman egon pönkitys. Itsekin olen tätä peliä valitettavan usein pelannut. Peli on joka kerta hieman erilainen, mutta käytössä ovat aina samat kortit.

Esittelenkin nyt sarjana tämän Vanhemmuuden korttipelin kortit. Sääntönä pelissä on, että näitä kortteja tulee iskeä pöytään ilman sen suurempaa harkintaa ja itsekritiikkiä. Ensimmäiseksi haluan esitellä hyvinkin tunnetun Nauti nyt vielä –kortin. Tämä kortti on yksi minun sekä erään ystäväni lemppareista.

Nauti nyt vielä -kortti:
Tämä on yleisin vähättelykortti. Kortti isketään usein pöytään tilanteessa, jossa halutaan vähätellä vastaanottajan elämäntilannetta tai kun halutaan tuoda esiin oma paremmuus ja oletettu kokemus. Esimerkiksi loppuraskauden vaivoista kärsivä voi heittää kortin juuri raskaaksi tulleelle, vauvan äiti taas tarjota sitä vielä raskaana olevalle, uhmaikäisen äiti vauvan äidille, kahden lapsen äiti yhden lapsen äidille ja niin edelleen. Korttia käytetään monesti lausemuodossa ”Nauti nyt vielä, kun sulla on vaan yksi lapsi/noin pieni lapsi/noin vähän vaivoja”.

Kortilla on mielenkiintoinen kaksijakoinen tarkoitus. Sillä voidaan vetää matto sekä valittajan että kehuskelijan jalkojen alta. Jos yhden lapsen äiti erehtyy joskus mainitsemaan, että elämä on rankkaa, voi kahden lapsen äiti todeta tyynesti Nauti nyt vielä –kortin avulla, että yhden lapsen kanssahan on itse asiassa todella helppoa. Jos taas raskaana oleva iloitsee energisestä olostaan, voidaan hänet lytätä helposti toteamalla, että pahempaa on luvassa. Nauti nyt vielä.

Nauti nyt vielä –kortti on pätevä ratkaisu myös muilla elämän aloilla. Aikuinen voi esimerkiksi käyttää korttia halutessaan vähätellä murrosikäistä: ”Nauti nyt vielä, kun sinulla ei ole oikeita murheita/stressiä elämässäsi.”

Nauti nyt vielä –kortti on siis valintasi Vanhemmuuden korttipakasta, kun haluat tuntea ylemmyyttä ja hiljentää ärsyttävän valittajan tai kehuskelijan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti