Tarinoita ja analysointeja lapsiperheen elämästä: moralistien moralisointia, mielensä pahoittamista mielensäpahoittajista ja valittamista valittamisesta.

1. maaliskuuta 2012

Vanhemmuuden korttipeli (osa 2)


On aika esitellä seuraava kortti!

Meillä ainakin –kortti (voidaan myös tuntea nimellä "oottekste kokeillu")

Tämä on ehkä yleisin ja tunnetuin kortti. Itsekin käytän tätä hävettävän paljon. "Meillä ainakin" on sanapari, jolla pyritään tarkoittamaan hyvää. Kortin saajaa se ei vain aina lämmitä niin paljon kuin sanojalla on ollut tarkoituksena. Jos puhutaan suoraan, niin "meillä ainakin" ja "oottekste kokeillu" on ärsyttävää pätemistä ihmisiltä, jotka ei tiedä toisten tilanteesta oikeasti yhtään mitään.

On ihastuttavaa sanoa pariskunnalle, joiden koliikkivauva on itkenyt kolme kuukautta putkeen, että "meillä ainakin auttoi, kun me heijattiin LissuMarjattaa vertikaalisti eikä horisontaalisesti". No voi, kuinka kiva! Hyvä, että teillä on auttanut.

Tai kun vuosia lapsettomuudesta kärsineelle pariskunnalle todetaan: "Oottekste kokeillu greippimehua?" Joo, ei olla! Käydään vain kalliissa hoidoissa, mutta ei vitsi, mehuhan tämän ratkaisisi!

Mielestäni herkullista on myös huikata kaupassa täysin tuntemattomalle perheelle, joiden kaksivuotiaalla on menossa uhmaraivari, että "oottekste kokeillu suunnata sen huomiota johonkin muuhun" ja "meillä ainakin auttaa tossa tilanteessa, kun pysytään vaan itse rauhallisina". Kiitos avusta!

Meillä ainakin –kortti on siitä harmittava, että se lipsahtaa puolihuolimattomasti. Olet voinut itse kirota jotain neropattia, joka on jakanut sinulle elämänviisauksiaan, mutta yhtäkkiä huomaat tokaisevasi saman sanaparin jollekin, joka erehtyy purkamaan sinulle sydäntään.

Jutun viisaus onkin nimittäin siinä, että aina ei tarvita opastusta ja neuvoa. Joskus kaivataan vain kuuntelijaa. Kertoessaan ongelmastaan ihmiset eivät aina pyydä siihen ratkaisua, enemmänkin myötätuntoa.

Lupaan ainakin itse yrittää tästä lähtien vain nyökätä, ottaa empaattisen ilmeen ja päästä suustani ymmärrystä täynnä olevan "Mmm"-äänen. Kaverit nipistäkää, jos jakelen tätä korttia paljonkin jatkossa! Jos se vaikka auttaisi. Oottekste kokeillu?



Tähän sarjaan kuuluu jo aiemmin:
Vanhemmuuden korttipeli (osa 1) Nauti nyt vielä -kortti
Kerää koko sarja!

2 kommenttia:

  1. Moi, mä täällä. Vitsi nää on hyviä, mä seuraan, vaikken aina kommentoisikaan. :)

    Tunnustan olevani "meillä ainakin"-äiti, mutta samalla kyllä koen kertovani vain omasta kokemuksestani, enkä oleta, että se toimisi kaikilla. Silti tulee välillä sellainen olo, että "oliko tuokin pakko kertoa, olisinpa vaan pitänyt suuni kiinni". Nyt kahden lapsen kanssa huomaan, että olen tuota "pätemistä" vähentänyt, varsinkin niiden seurassa joilla on vain yksi lapsi. Antaa jokaisen löytää oma tapansa, mikä toimii... :)

    VastaaPoista
  2. Moi!
    Siis mähän oon "meillä ainakin"-äiti pahimmasta päästä :)
    Tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen olen alkanut pohtia tuota juttua vähän syvällisemmin ja todennut, että tuota "meillä ainakin"-sanaparia voi käyttää myös pyydettäessä eli jos joku oikeasti kysyy jotain. Silloin se on aika lempeä vastaus toisin kuin "teet näin ni se toimii" :)

    VastaaPoista