Tarinoita ja analysointeja lapsiperheen elämästä: moralistien moralisointia, mielensä pahoittamista mielensäpahoittajista ja valittamista valittamisesta.

7. maaliskuuta 2012

Vanhemmuuden korttipeli (osa 3)


Ei millään pahalla -kortti

Tämä kortti tunnetaan laajasti muuallakin kuin Vanhemmuuden korttipelissä. Tätä käytetään itse asiassa päivittäin kaikenlaisissa tilanteissa. Olen tutustunut tähän korttiin jo vuosia sitten ja nykyään se on mielestäni aika huvittava.

”Ei millään pahalla” on nimittäin parhain kortti, kun haluaa sanoa loukkauksen ilman, että kukaan voi loukkaantua. ”Ei millään pahalla” ovat taikasanat, jotka hyvittävät kaiken, mitä niiden jälkeen sanotaan. Näiden avulla voit sanoa siis ihan mitä tahansa, mutta vastaosapuoli ei voi pahoittaa mieltänsä.

Jos pohdit, miten käyttää tätä korttia, voin antaa yksinkertaiset ohjeet. Toimi näin: mieti mielessäsi mikä tahansa loukkaava lause. Esimerkiksi: "En pidä laittamastasi ruoasta." Sitten lisäät eteen tärkeät taikasanat ja pahoittelevan äänensävyn: ”Ei millään pahalla, mutta en pidä laittamastasi ruoasta.” Tadaa! Kukaan ei voi loukkaantua! Tulet pian huomaamaan, että voit sanoa mitä tahansa, kunhan et vain tarkoita pahaa.

”Ei millään pahalla, mutta en pidä aviomiehestäsi.”
”Ei millään pahalla, mutta sinulla on outo huumorintaju.”
”Ei millään pahalla, mutta lapsenne on hieman kuriton.”
Kaikkihan tietävät, ettet sinä mitään hyvääkään tarkoita, mutta se on sitten sivuseikka.

Hauskinta tässä kortissa on se, että sen avulla saa myös täysin viattoman lauseen tai kysymyksen kuulostamaan loukkaukselta.
”Ei millään pahalla, mutta miksi ostitte tuollaisen auton?”
”Ei millään pahalla, mutta en ehdi tulla teidän juhliinne.”
”Ei millään pahalla, mutta mistä te keksitte tuollaisen nimen lapsellenne?”

Käyttäessään korttia ihminen siis saattaa paljastaa salatun mielipiteensä. Todistellessaan niin kovasti, ettei tarkoita pahaa, muuttuu ihan normaali lause sävyltään negatiiviseksi. Jopa kohteliaisuus muuttuu loukkaukseksi, kun sanoja vihjaakin, että hänen sanomisensa voitaisiin ymmärtää väärin. Hullunkurisesti, siis sanoessaan, ettei tarkoita pahaa, tuleekin paljastaneeksi tarkoittavansa todellakin pahaa. Monimutkaista, eikö totta?

Tämän myötä kortin huono puoli on, että kun sen tuntee tarpeeksi hyvin, herää sisäinen hälytysjärjestelmä heti, kun joku lätkäisee sen pöytään. Ennen kuin ehdit kuulla itse asiaa, olet jo valmiina ottamaan vastaan loukkauksen. Ehdit siis jo etukäteen loukkaantua, vaikka toinen olisi puhumassa jostain hyvin vähäpätöisestä asiasta. No, ehditpähän ottaa valmiiksi kasvoillesi tekohymyn, jolla kestät piilotetun viestin. Voit vain kiittää, että onneksi sitä ei tarkoitettu pahalla.






Sarjassa aiemmin:
Vanhemmuuden korttipeli (osa 1) Nauti nyt vielä -kortti
Vanhemmuuden korttipeli (osa 2) Meillä ainakin -kortti
Kerää koko sarja!

1 kommentti:

  1. Sun jutut on kerrassaan ihania. 3 lapsen kotiäitiä ainakin hymyilyttää, ja jostain kumman syystä löytää nämä kortit omasta elämästäänkin ;)

    VastaaPoista